dopravní zácpa
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash

Když se ve stejný čas vydají na cestu tisíce aut, je to nepříjemné. Své by o tom mohli vyprávět řidiči třeba během dopravní špičky v Praze. Pokud se ale ve stejnou dobu a stejnou cestou vydají miliony lidí, zavání to problémem. V Číně k této situaci dochází říjen co říjen v průběhu takzvaného Zlatého týdne. Když se k tomu ale přidá dopravní omezení na jedné z nejvytíženějších dopravních tepen světa, je z toho zážitek, na který se jen tak nezapomene.


Začátek podzimu je pro většinu Číňanů příjemným obdobím. Ještě je teplo, a tak nastává zlatý čas pro cestování. Většina firem zavře své brány a lidé využívají volna k cestování a navštěvování příbuzných. Místní turismus zároveň pomáhá ekonomice. Jenže pokud se země s 1,4 miliardami obyvatel téměř celá rozpohybuje, neobejde se to bez komplikací. I přestože Číňané během Zlatého týdne zácpy a fronty předpokládají, vyrážejí stůj co stůj.

Vůbec nejvytíženější dopravní tepnou v nejlidnatější zemi světa je dálnice G4 spojující Peking, Hong Kong a Macao. Více jak 2 200 kilometrů dlouhý úsek dosahuje v nejširších místech i padesáti jízdních pruhů. To může být pro Evropana zcela nepředstavitelné. Během Zlatého týdne v roce 2015 byla před novou mýtnou branou tato dálnice zúžena na 20 pruhů, což vytvořilo neskutečný chaos. V době od 1. do 7. října prý po zemi cestovalo zhruba 750 miliónů lidí, to je asi polovina čínské populace. Naštěstí zde lidé nezůstali v kleštích ostatních vozů celé dny, ale pouze hodiny. I tak při pohledu na tuto dopravní situaci naskakuje husí kůže.

Mnoho Číňanů má ale stále v paměti srpen 2010, kdy se dálnice G6 spojující Peking a Tibet stala dočasným domovem desetitisíců lidí. Mnozí tento kolaps, který měly na svědomí práce na silnici, považují za vůbec nejhorší dopravní zácpu historie. Více jak 100 kilometrů dlouhá kolona se tvořila 12 dní a někteří řidiči ve svých vozech strávili i 5 dní.


Zdroje: Youtube@Sploid; Twitter@MisterDoms


Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Přidat na Seznam.cz
About Admin

Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *