Kontejnerová loď
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Čína je jedním z největších světových výrobců a vývozcem spotřebního zboží. Zboží z Číny se dostává téměř do všech koutů světa, včetně České republiky. Pojďme se tedy podívat na to, jakým způsobem a přes jaké trasy se zboží z Číny dostává do naší země, a jaké jsou zajímavosti a tipy spojené s touto cestou.


Způsoby dopravy z Číny do Evropy

Nejčastějšími způsoby dopravy zboží z Číny jsou námořní, letecká a železniční doprava. Každá z těchto možností má své specifické výhody a nevýhody, a volba závisí na typu zboží, jeho hmotnosti a rychlosti, s jakou má být doručeno.

Námořní doprava

Námořní doprava je zdaleka nejrozšířenějším způsobem přepravy zboží mezi Čínou a Evropou, zejména pro objemnější a těžší zboží. Nákladní kontejnery se naloží v některém z velkých čínských přístavů, jako je Šanghaj, Tianjin nebo Šen-čen, a poté zamíří na dlouhou cestu přes oceány a moře. Po moři vozí do Čech i jedna tuzemská společnost https://www.gomproduction.com/ – která se zabývá dovozem z číny.

Tianjin
Tianjin. Foto: Pixabay

Trasa lodí vedoucí do Evropy nejčastěji vede přes Jihočínské moře, Malacký průliv, Indický oceán, Suezský průplav a Středozemní moře. Po překonání Středozemního moře lodě proplouvají Gibraltarským průlivem do Atlantského oceánu a poté zamíří do evropských přístavů, například v Rotterdamu (Nizozemsko) nebo Hamburku (Německo).


Odtud je zboží dále distribuováno po Evropě, včetně České republiky, kam často putuje po silnicích nebo železnicí.

Zajímavost: Suezský průplav je klíčovým bodem na trase zboží z Číny. Tento uměle vybudovaný kanál zkracuje lodím cestu mezi Asií a Evropou o více než 7 000 kilometrů. Každý den jím projíždějí desítky lodí, které převážejí zboží z celého světa.

Železniční doprava

Alternativou k námořní dopravě je železniční doprava, která je rychlejší než námořní, ale dražší. V posledních letech se tato trasa stává stále populárnější díky tzv. „Nové hedvábné stezce“, což je síť železničních tras vedoucí z Číny přes střední Asii a Rusko do Evropy. Jednou z klíčových zastávek je například terminál v polské Lodži, odkud se zboží dále distribuovává do zemí střední Evropy, včetně České republiky.

Zajímavost: Nová hedvábná stezka je ambiciózní projekt čínské vlády, který má za cíl obnovit a modernizovat historickou obchodní trasu mezi východem a západem. V roce 2020 touto trasou projelo více než 12 400 nákladních vlaků, což je důkazem její rostoucí oblíbenosti.

Letecká doprava

Letecká doprava je nejrychlejším způsobem, jak dostat zboží z Číny do České republiky, ale zároveň také nejdražším. Využívá se hlavně pro přepravu malých, lehkých a hodnotných předmětů, jako je elektronika nebo luxusní zboží. Letadla se naloží v čínských letištích, jako je Peking nebo Šanghaj, a zamíří do evropských destinací, například do Frankfurtu, odkud je zboží dále distribuováno.

Cesta lodí: Kudykoliv na světě

Trasa lodí z Číny do Evropy je nejen logisticky zajímavá, ale také plná zajímavostí. Lodě míjejí některé z nejrušnějších námořních tras a strategických míst na světě.

Jihočínské moře

Lodě z čínských přístavů nejprve proplouvají přes Jihočínské moře, které je jednou z nejfrekventovanějších a nejvytíženějších námořních oblastí na světě. Každý rok tudy projede zboží v hodnotě bilionů dolarů. Jihočínské moře je také často předmětem sporů mezi okolními zeměmi kvůli bohatství přírodních zdrojů.

Malacký průliv

Po opuštění Jihočínského moře pokračují lodě přes Malacký průliv, což je úzký průliv mezi Malajským poloostrovem a Sumatrou. Tento průliv je velmi důležitý, protože tudy prochází asi 25 % veškerého námořního obchodu na světě. Malacký průliv je však také náchylný k pirátským útokům, a proto zde často operují mezinárodní námořní síly, aby zajistily bezpečnost lodí.

Suezský průplav

Další zastávkou na trase je Suezský průplav, který byl otevřen v roce 1869. Tento průplav zkracuje cestu mezi Asii a Evropou o několik týdnů a umožňuje lodím vyhnout se dlouhé plavbě kolem Afriky. Přes průplav projde každý rok tisíce lodí, a přestože je cesta rychlejší, lodě musí platit vysoké poplatky za jeho použití.

Suezský průplav
Suezský průplav. Foto: Vyacheslav Argenberg, Wikimedia

Významné přístavy a logistické uzly

Nejdůležitějšími přístavy, kde se zboží z Číny vykládá a dále distribuuje do České republiky, jsou Rotterdam a Hamburk. Oba přístavy jsou významnými logistickými uzly, odkud zboží putuje po Evropě především po železnici a silnicích.

Rotterdam je největším evropským přístavem a funguje jako brána pro zboží přicházející do Evropy z celého světa. Hamburk je zase druhým největším přístavem a hraje klíčovou roli v logistice zboží mířícího do střední a východní Evropy, včetně České republiky.

Zajímavosti a tipy na cestu zboží z Číny

  • Konkurence železniční a námořní dopravy: V posledních letech se železniční doprava stává stále atraktivnější alternativou k tradiční námořní dopravě, zejména díky projektu Nové hedvábné stezky. Železniční doprava je rychlejší, ale zároveň dražší, což z ní činí vhodnou volbu pro dražší zboží nebo zboží s krátkou životností.
  • Ekologické dopady: Námořní doprava je sice relativně úsporná z hlediska emisí CO2 na přepravený kilogram zboží, avšak lodě produkují velké množství znečištění v přístavech, kde často stojí dlouhé hodiny s běžícími motory. Oproti tomu železniční doprava je z ekologického hlediska čistější, a to zejména pokud je napájena elektřinou z obnovitelných zdrojů.
  • Zkracování dodacích lhůt: Globální dodavatelské řetězce jsou stále sofistikovanější, což umožňuje zkracování dodacích lhůt. Zatímco dříve cesta zboží z Číny do Evropy trvala i několik měsíců, dnes se tato doba zkrátila na týdny, a to díky moderním logistickým technologiím a efektivnějším trasám.

 



Přidat na Seznam.cz
Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *