arktida
Tající led v Arktidě. Foto: Pixabay

Mezi lety 1994 a 2017 zmizelo z povrchu naší planety 28 bilionů tun ledu. Tento ohromující závěr je výsledkem studie týmu vědců z univerzit v Leedsu, Edinburghu a University College v Londýně. Podle odborníků není pochyb o tom, že za ztrátou takové masy ledu stojí globální oteplování.


Analýza satelitních pozorování obou pólů, hor i ledovců ukázala dramatický úbytek ledové pokrývky ve všech částech světa. Pokud bude tání takovým tempem pokračovat, mohlo by do konce století dojít až k metrovému zvýšení hladiny světových moří.

Podle propočtů Andyho Shepherda z Univerzity v Leedsu každý centimetr stoupání znamená, že asi milion lidí bude muset být vysídleno z domovů. To ale není jediné nebezpečí, které ztráta ledu přináší. Vědci také varují, že čím méně bude ledu, tím méně se bude sluneční záření odrážet zpět do vesmíru, což povede k dalšímu oteplování. Pokud bílý led zmizí, moře nebo půda pod ním absorbuje stále více tepla.

Související:  I nejsevernější oblast Grónska nese českou stopu. Drsná romantika kraje Avannaata dokáže uhranout i ublížit

Další problém, který takto rychlé tání studené sladké vody přináší, je závažné narušování života v arktických a antarktických vodách. Ztráta ledovců v horách zase může vést ke zmizení zdrojů sladké vody, na které jsou závislá mnohá místní společenství.


Podle Shepparda je takový výsledek doslova šokující. Odhalená úroveň ztráty ledu odpovídá těm nejhorším prognózám. 28 bilionů tun je jako by celou plochu Velké Británie pokrývala 100 metrů tlustá ledová vrstva, o tak ohromné množství jde. A důvod? „Nelze pochybovat o tom, že většina ztrát je přímým důsledkem oteplování klimatu,“ uvádí jak autoři, tak recenzenti studie, která byla publikována v online magazínu Cryosphere Discussions.

Průměrná teplota povrchu Země vzrostla od roku 1880 o 0,85 °C, na pólech je to ještě více. Alarmující je skutečnost, že je tomu již 30 let, co odborníci poprvé varovali před negativním vlivem emisí skleníkových plynů ze spalování fosilních paliv. Přesto tyto emise stále rostou a tím se zvyšuje i teplota. V posledním desetiletí vzrostl celosvětový průměr o 0,2 °C.



Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Přidat na Seznam.cz
About Admin

Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *