trubýš
Foto: Schmidt Ocean Institute

Jaký je nejdelší tvor na světě? Snad by to mohl být plejtvák obrovský nebo nějaký tropický had? Omyl. Tohle monstrum spadá do řádu trubýšů a nejspíše jej neznáte, protože jeho domovinou je hluboký oceán a setkání s člověkem jsou ojedinělá.


Objev extrémně dlouhého živočicha ohlásila v loňském roce expedice složená z vědců z několika australských institucí. K pozorování tohoto trubýše došlo v Indickém oceánu a vědce jeho velikost překvapila. Odborníci odhadují délku minimálně 45 metrů. Pro srovnání – nejdelší plejtváci dosahují maximální délky přibližně 30 metrů.

Trubýši jsou veskrze zvláštní tvorové. Jejich těla jsou, podobně jako u korálů, tvořena obrovskými koloniemi menších živočichů, kteří představují takzvaný centrální stvol. Každá z kolonií pracuje podobně jako orgány, nicméně celek funguje jako dravý jednotlivec, který je jedovatý a nebezpečný i pro člověka.


Tento jedinec stočený do spirály byl pozorován v hlubinách nedaleko západoaustralského pobřeží. Jeho tělo je tvořeno miliony kolonií, které prospívají tak, že sdílejí živiny z kořisti zachycené jedovatými chapadly pomocí trubic umožňujících nejen průchod důležitých látek, ale také průchod nervových signálů.



Přidat na Seznam.cz
About Admin

Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *