Agbogbloshie
Foto: Fairphone, CC BY-SA 2.0, Wikimedia

Agbogbloshie není čtvrť jako žádná jiná. Místo uprostřed hlavního ghanského města Akkry není jen chudinskou čtvrtí, ale především jednou velkou skládkou. Život je tu tak špatný, že si oblast vysloužila přezdívku „Sodoma a Gomora“. V tunách jedovatého odpadu se denně prohrabávají muži, ženy i děti, v posledních letech se k nim ale přidaly i organizované skupiny napojené na hackery. Proč? Agbogbloshie je totiž největší skládkou digitálního odpadu na světě.


Formování hrůzného slumu

Čtvrť se začala formovat ve druhé polovině minulého století, kdy se do hlavního města hrnuli za vidinou lepšího života především obyvatelé venkova. Začal tak vznikat slum zvaný Old Fadama. Gigantických rozměrů dosáhl především v 80. letech, kdy do Akkry dorazili další lidé, tentokrát uprchlíci z ghanského vnitrozemí, kde zuřila občanská válka.

Související:  Genocida ve Rwandě. Peklo v nitru černého kontinentu

Hustě osídlený slum, kde nebylo výjimkou ani 20 Ghaňanů přespávajících v boudě o 15 metrech čtverečních, nikdy neměl přístup k dostatečnému množství čisté vody, o zdravotních službách ani nemluvě.

Na počátku milénia dorazily do Akkry první lodě s elektronickým odpadem. Staré počítače, kamery, videorekordéry, mobilní telefony, flash disky a další elektronika mířila z celého světa na skládku nedaleko slumu. Takto převážet odpad je nelegální. Zde to probíhalo pod zástěrkou darů staré výpočetní techniky pro rozvojovou zemi. Je to zkrátka levnější, než ekologická recyklace.


Související:  Brazilská dálnice smrti: Přetížené kamiony, gangy, rozmary počasí a horkokrevní řidiči

Odpadkový koš světa

Trvalo jen pár let a skládka začala splývat se slumem. Vznikl Agbogbloshie, strašlivé místo s jedním z nejznečištěnějších vodních útvarů na planetě. Říční laguna Korle asi stokrát přesahuje přípustné množství toxických látek. Přesto v ní lidé perou prádlo nebo se myjí. Malé děti pobíhají po skládce a spalují zbytky staré techniky, aby z ní vybraly nepatrné množství drahých kovů. Vydělají si tím několik dolarů denně, ale po celé dny jsou vystaveny karcinogenním látkám. Otrava olovem je v Agbogbloshie běžná, stejně jako rakovina.

Skládka ale brzy odhalila daleko cennější aktivum, a tím je tajemství. Pátrání po drahých kovech vystřídalo hledání dat. Organizované skupiny začaly cílit zejména na chytrá zařízení. Zajímají je všechny značky – Xiaomi, Samsung, Apple, zkrátka jakékoliv přístroje, které lze zneužít. Špatně vymazaných dat jsou ve starých mobilech, tabletech a počítačích gigabajty a hackery zajímají informace o kreditních kartách, hesla či soukromé fotografie. S tímto problémem se setkalo mnoho Američanů a kybernetickým zločincům nebyla ušetřena ani americká vláda. Jen málokdo tušil, že problém přichází z druhého konce světa.

Galerie:


Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Přidat na Seznam.cz
About Admin

Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *