Tradiční zpracování kávy v Africe
Tradiční zpracování kávy v Africe. Foto: Unsplash

První důkazy o cílené konzumaci kávy sahají do dávných dob a jsou úzce spjaty s Afrikou, konkrétně s Etiopií, která je považována za pravlast kávovníku. Vypravte se s námi do dávných dob, kdy byla objevena chuť a vůně jednoho z nejoblíbenějších nápojů světa.


Kávový pravěk

Podle legendy se začala psát historie kávy právě v Etiopii. Pastevci koz objevili povzbuzující účinky semen kávovníku, když byla jejich zvířata po požití bobulí plná energie. Zpočátku lidé v Etiopii neznali metodu pražení, a tak semena kávovníku žvýkali syrová. Teprve až náhoda, pravděpodobně požár, odhalil omamnou vůni pražených zrn a lidé postupně přišli na skutečnost, že upravená semena kávy tímto způsobem chutnají i voní mnohem lépe. Tak byl zřejmě položen základ k budoucí kultivaci a zpracování kávy.

Kávovník
Kávovník. Foto: Unsplash

Káva a arabský svět

Kávovník dodnes v Etiopii roste divoce, zejména pak v provincii Kaffa. Právě odtud se s největší pravděpodobností kultura pěstování kávy dostala i za hranice kontinentu. Již během 13. století došlo k významnému šíření kávovníku, když byl přenesen válečníky z Afriky do Jemenu během vojenských tažení. V Jemenu byly keře vysazovány na terasovitých políčkách, kde začala systematická kultivace kávy.

Zde byla káva cíleně pěstována a její pití se rozšířilo mezi místní obyvatelstvo. Jemenské město Mokka se stalo jedním z prvních obchodních center spojených s distribucí kávy do celého okolního regionu. Právě odtud pak pochází slavný název, jenž se pro kávu jako nápoj používá dodnes.


Káva
Dnes je káva součástí každodenního života. Foto: Pixabay

Expanze kávy do celého světa

Postupem času se káva stala jednou z nejoblíbenějších komodit na světě. I když Etiopie zůstává významnou součástí tohoto příběhu, postupně se kultura kávy rozšířila do celého islámského světa a později také do Evropy. V 16. století byla káva už známá v oblasti Středního východu, zejména v Persii, Egyptě a Osmanské říši, kde se popíjela ve speciálních kavárnách, které se staly centrem sociálního života. Odtud se pak věhlas nápoje přenesl i do Benátek a následně přes Vídeň do celé Evropy, kde se stala fenoménem. Dále už zbýval jen krůček, aby se zabydlela na všech kontinentech. Dokonce i v Antarktidě, kde ji vědci popíjejí při badatelských misích.

Dnes je káva nejen každodenní součástí života mnoha lidí, ale také důležitým obchodním artiklem. Moderní způsob pití kávy, jenž známe dnes, zahrnuje celou řadu metod přípravy, od tradiční turecké kávy až po moderní espresso. Kávovar je tak běžnou výbavou nejen kaváren, ale i domácností.



Přidat na Seznam.cz
Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *