Finanční poradce
Zdroj foto: Drazen / Adobestock.com

Váháte, zda potřebujete finančního poradce? Poradíme, v jakých situacích se vám bude hodit a jak si vybrat toho nejlepšího.


Finanční poradci nabízejí více než jen správu investic. Než začnete hledat svého poradce, sesumírujte si, na co přesně ho budete potřebovat. Pokud třeba jen potřebujete poradit ohledně půjčky či úvěru, vyzkoušejte nejdříve naši pomoc s úvěrovou kalkulačkou. Měli byste vědět, že finanční poradce, který pro vás pracuje „zdarma“ vydělává peníze tím, že vám doporučuje určitě produkty a služby od svých smluvních partnerů.

Než se obrátíte na finančního poradce, připravte si téma, které s ním budete chtít řešit. Mějte na paměti, že většina investičních poradců nabízí více než jen investiční poradenství. Nejlepší finanční poradce je ten, který vám pomůže zkonkretizovat vaše představy za pomoci přesahů z jednotlivých finančních odvětví. Dobrý poradce by měl mít obecný přehled, který zahrnuje splácení dluhů, pojištění, investice a penzijní plánování.

Jaký druh poradenství potřebujete?

  • Investiční poradenství,
  • správa dluhů,
  • pomoc při sestavování rozpočtu,
  • pojistné krytí,
  • daňové přiznání a poradenství,
  • plánování odchodu do důchodu,
  • plánování financování studia,
  • správa majetku.

Poznejte různé typy poradců

Existuje spousta poradců, jenže ne všem jde o vaše dobro, někteří mohou jít hlavně po vlastním zisku. Spolehlivý a důvěryhodný poradce se řídí podle fiduciární povinnosti, což je princip fungující podobně jako Hippokratova přísaha u doktorů. Jestli se podle této povinnosti poradce řídí zjistíte podle jeho finanční minulosti, respektive čím přesně si daný poradce vydělává. Nejlépe uděláte, když si získáte recenze na jeho poradenství nebo si nakloníte poradce na doporučení díky osobní zkušenosti.

Finanční poradci, kteří pracují za poplatek jsou obecně více spolehliví – většinou se řídí fiduciární povinností a záleží jim na dobrých vztazích s klienty a na jejich výnosech a spokojenosti. Je to tím, že jejich příjem pochází od klientů, a ne od poskytovatelů služeb, jejichž produkty poradce lidem nabízejí. Dobrý poradce ví, že čím více jeho klient vydělá, tím větší provizi z dané investice může získat. Poradci, kteří se živí pouze prodejem provizí, nejsou fiduciáři. Pracují jako prodejci investičních a pojišťovacích makléřských společností a dodržují většinou pouze jejich standardy.



Přidat na Seznam.cz
Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *