stádo slonů

Na území Zimbabwe, Botswany a Namibie žije 61 % slonů celého afrického kontinentu. Právě tyto tři země chtějí na blížící se konferenci Cities, která se věnuje divoké fauně a floře, přednést požadavek ohledně zrušení zákazu obchodu se slonovinou.


Jejich poslední žádost v roce 2016 byla zamítnuta. Jen podle Nicka Mangwany, tajemníka ministerstva Zimbabwe, má země zásobu slonoviny v hodnotě přes 300 milionů dolarů, kterou nemůže prodat. Podobně jsou na tom i Botswana a Namibie.

Zimbabwe chce zároveň na konferenci požádat o povolení prodeje dalších slonů, přestože jich mezi lety 2012 – 2018 odcestovalo 98 převážně do Číny. Těmto zvířatům se v posledních letech v Zimbabwe daří, a to i přesto, že zemi ohrožuje stále větší sucho. To má ovšem za následek konflikty mezi množícími se populacemi slonů a lidmi. Za posledních 5 let v zemi zemřelo přibližně 200 lidí na následky napadení slony, většinou v situaci, kdy zvířata hledala vodu v obydlených oblastech. Zimbabwe má nyní asi 85 000 slonů, z toho 55 000 v parcích. Ohroženi jsou především obyvatelé žijící v blízkosti parků, a to nejen na životech. Zbloudilá zvířata totiž také ničí úrodu a majetek.

Botswana zvažuje zrušení zákazu lovu slonů a použití vybraných zvířat jako zdroj masa. Toto oznámení zvedlo vlnu nevole, ale prezident země Mokgweetsi Masisi vidí v lovu potenciál, který by přilákal turisty do země. Slon africký je přitom evidovaný na Červeném seznamu ohrožených druhů.

Zdroj: The Guardian




Další čtení