Mauricius
Foto: Jaloliddin1994, CC BY 4.0, Wikimedia

Mauricius je vyhledávanou turistickou lokalitou. Nutno dodat, že tento exotický turistický ostrov nepatří k těm nejlevnějším lokalitám, a tak o něm často můžeme číst v souvislosti s dovolenými celebrit. Pobřežní vody východoafrického ráje na zemi ukrývají jedno tajemství, které zejména z leteckého pohledu uchvátí daleko více než snímky hvězd na Instagramu. Tím fenoménem je takzvaný podmořský vodopád, který sice žádným vodopádem není, ale nikomu to nevadí. Podívaná je to úchvatná.


Ve skutečnosti padá písek

Podvodní vodopád je samozřejmě už ze své podstaty nesmysl. Voda pod vodou nemůže nikam padat ani stékat. Přesto, pokud tento fenomén spatříte na vlastní oči nebo na videu, bude to právě vodopád, co vám vyvstane na mysli. Úkaz se nachází na jihozápadním pobřeží ostrova a lze jej skrze křišťálově čistou vodu omezeně pozorovat i z loďky. O co jde?

Mauricijský podvodní vodopád je ve skutečnosti iluzí. Písčité a bahnité sedimenty vytvářejí dojem pohybu vody do nitra země. Mořská propadlina tak při pohledu shora vypadá tmavší než okolní mělké vody. Písky a další materiály na svahu jsou sice v pomalém pohybu směrem od pobřeží, ale pozorovatel nad hladinou je vystaven klamu, který se projevuje zdáním rychle proudící vody. Odvážní potápěči se však mohou na vlastní kůži přesvědčit, jak se věci ve skutečnosti mají. A také zjistí, že se nejedná o žádnou obrovskou propast, rozdíl mezi lagunou a propadlinou je jen několik metrů.

S obávaného místa se stala atrakce pro turisty

Domorodí obyvatelé ostrova v minulosti skutečně věřili, že voda proudí kamsi do nitra Země, a tak se do okolí propadliny moc nevydávali. Dnes je místo naopak jednou z nevyhledávanějších atrakcí na Mauriciu. Neuvěřitelnou hru světla a stínu v kombinaci s azurovou vodou si turisté fotí z letadel. Místní aerolinky dokonce nabízejí vyhlídkové lety nad podmořským vodopádem. Levnější je plavba na lodi nad propadlinou. A tou úplně nejlevnější variantou je videozáznam, na který se rovnou můžete podívat.


Příroda dokáže vytvořit nádherné a někdy až neuvěřitelné útvary. Některých se v minulosti lidé báli, jiné chápali jako dílo bohů či nadpřirozených sil. Mauricijský vodopád také vyvolával bázeň, dnes jej lidé obdivují.

Zdroje: theculturetrip.com; YouTube@eatsleavesandshoots


Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Přidat na Seznam.cz
About Admin

Tvorbě online obsahu se věnuje už od roku 2005. Rád píše o dění ve světě či o zajímavých místech. Jeho články najdete v několika dalších magazínech, které provozuje.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *