Tučňák uzdičkový
Tučňák uzdičkový. Foto: PxHere

O tom, že oteplující se klima pomalu mění tvář světa, pochybuje stále méně lidí. Po více než měsíčním sčítání tučňáků uzdičkových dospěli vědci k závěru, že v posledních desetiletích klesla populace tohoto typického zvířecího obyvatele ostrovů kolem Antarktidy téměř o polovinu. Zprávu vědců z newyorské univerzity Stony Brook citoval deník The Guardian.

Výzkumníci ze zmiňované univerzity se zúčastnili expedice Greenpeace do Jižního oceánu. Za pomoci dronů a počítadel vědci zaznamenali 52 786 párů tučňáků uzdičkových na Sloním ostrově. To je o 58 % méně než v roce 1971, kdy zde proběhlo poslední sčítání. Na Jižních Shetlandech a na ostrově Low byl zaznamenán podobný úbytek.

Sčítání sice ještě není u konce, ale vědci i aktivisté se shodují, že se v posledních desetiletích v křehkém ekosystému muselo něco zlomit. Přitom míra porodnosti zůstává stejná jako v minulosti. To znamená, že příčinou úbytku populace musí být něco, co ovlivňuje životy ptáků v jejich mládí. Podle vědců je zřejmě hlavní příčinou změna klimatu.

Související:
Antarktida byla po staletích spekulací objevena rybářskými výpravami

Průměrná zimní teplota se na Antarktickém poloostrově zvýšila o 5 °C v porovnání s obdobím před průmyslovou érou. Jde o jedno z nejrychleji se oteplujících míst na světě. O tom svědčí i rekordní teplota 18,3 °C, která byla zaznamenána na základně Esperanza 6. února. Byl tak o 0,8 stupně překonán rekord z roku 2015.

Kvůli vysokým teplotám se mořský led formuje později a na jaře dříve taje. To oslabuje antarktický potravinový řetězec, na němž je závislý nejen tučňák uzdičkový, ale i největší tučňák královský. Již před dvěma lety vědci varovali, že může zmizet až 70 % tučňáků královských, případně si budou muset najít jiná hnízdiště.

Méně ledu znamená méně fytoplanktonu, což jsou jednobuněčné organismy, kterými se živí kril. To jsou různé krunýřovky či korýši a těmi se zase živí většina druhů tučňáků. Úbytek základní formy potravního řetězce pak nutně vede i k úbytku na jeho dalších stupních. Jediným druhem tučňáka, kterého se méně ledu zatím nedotýká, je tučňák oslí. Ten je zvyklý na pestrou stravu a do jeho jídelníčku patří mimo jiné i ryby a chobotnice.





Sdílejte článek:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Světoběžník na domovskou stránku
Seznam.cz






Sdílejte článek:
Přidat na Seznam.cz


Související