Moskva
Moskva

Stejně jako například Spojené státy, patří i Rusko mezi země, které po vás pro překročení hranic vyžadují splnění mnoha podmínek a náležitostí. Bez víza se při cestě do Ruska (a dokonce ani z Ruska) neobejdete. Pojďte se podívat, jak systém víz funguje a co vše musíte udělat, abyste jej získali.


Co všechno budete potřebovat

Vízum do Ruska si můžete pohodlně sjednat přes zprostředkovatele. Pokud se do toho pustíte na vlastní pěst, je třeba se nejprve zorientovat se v řadě nezbytných kroků, které musíte podniknout. Žádost o vízum lze podat k vyřízení nejdříve 3 měsíce před plánovanou návštěvou. Začít byste měli vyplnění formuláře. Od 1. července 2019 lze bezplatně využít on line formulář na stránkách Konzulárního odboru Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace. Sjednání víza do Ruska je možné také osobně na konzulátu ruské ambasády v Praze, popřípadě na pobočkách v Brně a v Karlových Varech. Dále budete potřebovat:

  • fotografii pasového formátu
  • zvací dopis v podobě turistického voucheru (ten vystavují různé cestovní agentury)
  • cestovní pas s platností alespoň 6 měsíců od vypršení víza (a kopii pasu)
  • cestovní pojištění pro dobu vaší cesty (celoroční pojištění nelze použít)
Petrohrad
Petrohrad

Další věci, které byste měli vědět

Stejně jako u jiných zemí, i v tomto případě velice záleží, jaký je účel vaší cesty. Jiné vízum do Ruska si budete sjednávat při pracovním výjezdu a jiné na vaši dovolenou. Cestovatelů se bude týkat především turistické vízum, ale je dobré znát i další možnosti. Toto je přehled základních typů víz, o které lze požádat:

Typ víza Kdy využít Počet vstupů Platnost
Turistické Dovolená, poznávací zájezd max. 2 max. 30 dnů
Návštěvní Pozvání od občana Ruska (např. příbuzného) obvykle 2 max. 90 dnů
Obchodní Obchodní, pracovní a služební cesty 2 a více max. 12 měsíců
Humanitární Sportovní, kulturní, vědecké a jiné akce 2 a více max. 12 měsíců
Studijní Výměnný pobyt a studium 2 a více max. 12 měsíců (nebo dle délky výměnného pobytu)
Tranzitní Pro přestup Dle trasy 3 dny (letenka), 10 dní (jízdenka)

Až budete mít vízum do Ruska, překontrolujte si ještě správnost údajů, jako jsou časové termíny a vaše osobní údaje. Při cestě pak s sebou mějte podklady o doložení ubytování v hotelu či jiném zařízení, který za vás řeší ohlašovací povinnost.





Další čtení